Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unae.edu.ec/handle/123456789/1550
Title: Desarrollo de competencias laborales mediante aprendizaje basado en proyectos, con estudiantes de 3er año de Bachillerato Técnico, Especialidad Producciones Agropecuarias Unidad Educativa el Tambo
Authors: Bernal Serpa, Guicela Patricia
Santander Patiño, Erika Tatiana
metadata.dc.contributor.advisor: D´aubeterre Alvarado, Luis Alberto
Keywords: Competencias laborales;Bachillerato;Técnico;Bachillerato
Issue Date: 17-Aug-2020
Publisher: Universidad Nacional de Educación del Ecuador
Series/Report no.: TM4;414
Abstract: The aim of this study was to develop labor competencies through the application of the Project Learning Method (PLM), with third year secondary school’s students on Agricultural Productions of the Educational Unit "El Tambo" (Equator). Those students have had not clear ideas about the entrepreneurship concept neither the institution had not an adequate teaching method to help them to develop labor competencies, knowledge and skills for entrepreneurship. To face this teaching-learning situation, it was necessary to achieve the transition from the passive, rote and repetitive pedagogical process of traditional education, to an active, participatory, collaborative and multidisciplinary education, through student-centered didactics to allow them achieve meaningful learning. A bank of problems and business local opportunities was created to link theory and practice, considering the technical knowledge and interests of the students, who were organized in four work-team. There was also required the participation of other professionals of the community with expertise on entrepreneurship micro-company’s management The results of this school experience on ABP’s application in classroom was quite positive: it allows to each student’s work-team to define, design and execute an entrepreneurship project and students launched their micro-companies in a school Fair, offered and sold their products and achieved successfully their learning goals related to develop labor competencies and entrepreneurship.
Description: El objetivo de este trabajo fue desarrollar competencias laborales en los alumnos de tercer año de Bachillerato Técnico, especialidad Producciones Agropecuarias de la Unidad Educativa “El Tambo”, mediante la aplicación del método de Aprendizaje por Proyectos (ABP). Estos estudiantes no tenían claro el concepto de emprendimiento y tampoco había en la institución un método didáctico adecuado para desarrollar competencias, conocimientos y aptitudes para el emprendedurismo. Para lograr el tránsito del proceso pedagógico pasivo, memorístico y repetitivo de la educación tradicional, a una educación activa, participativa, colaborativa y multidisciplinaria, se decidió aplicar el ABP, que es una didáctica centrada en el estudiante, que permite lograr aprendizajes significativos. Se elaboró un banco de problemas y oportunidades de negocio para enlazar la teoría y la práctica, considerando los conocimientos técnicos e intereses de los estudiantes. Para ello fue necesario el trabajo organizado en grupos de 6 estudiantes y la participación de otros profesionales externos a la institución con experticia en el manejo de empresas de este tipo, quienes asesoraron a los grupos de estudiantes. Los resultados del estudio fueron muy positivos ya que, mediante el ABP, todos los grupos lograron precisar, diseñar y ejecutar exitosamente sus proyectos de emprendimiento, creando cuatro micro-empresas estudiantiles y vendiendo sus productos en una Feria organizada en la Unidad Educativa “El Tambo”, con el reconocimiento institucional y una evaluación aprobatoria de todos los objetivos de aprendizaje de la asignatura.
URI: http://repositorio.unae.edu.ec/handle/123456789/1550
Appears in Collections:Maestrías- Especializaciones

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TRABAJO TITULACION GUICELA BERNAL TATIANA SANTANDER 16 - 10 (1).pdfTexto completo2.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.